“Att springa en 6-dagars är en väldigt, väldigt speciell upplevelse. Under flera dagar finns det inget annat som har betydelse än rörelsen framåt. Stundtals är det enormt befriande. Stundtals är det galet frustrerande. Känslorna, tankarna, gemenskapen som drabbar en under ett 6-dagars blir helt unika, och jag vet verkligen inte något annat sammanhang i livet då man kan få erfara något liknande. Nya upplevelser i livet gör att livet blir större.”

— Johnny Hällneby


Vad är ett sexdagarslopp?

Sexdagarslopp innebär att alla löpare startar samtidigt och alla går i mål exakt sex dygn senare. Under de sex dygnen gäller det att komma så långt som möjligt på den bestämda banan. Under dygnen bestämmer löparen själv hur mycket hen vill springa, gå, sova, äta eller vila. När slutsignalen ljuder stannar löparna på banan och inväntar mätning av sista varvet. Den som totalt sett har förflyttat sig längst under de sex dygnen vinner tävlingen.

Vad krävs för att man ska kunna springa i sex dygn?

Otroligt mycket pannben. Under sex dygn hinner man som löpare tänka väldigt mycket och även tvivla mycket på sig själv och sin förmåga. Den som ändå fortsätter visar prov på stor envishet och mental uthållighet.

För att ställa sig på startlinjen bör man ha tränat en del. Man bör vara förberedd på att fötterna får ta en hel del stryk. Man bör förbereda sig på en resa som man aldrig kommer att glömma och som inkluderar en känslomässig bergodalbana.

Nyfiken på sexdagarsloppens historia? LÄs gärna mer på ultrarunninghistory